انواع توزیع های لینوکس
نگاهی به سیستم عامل لینوکس
پیش از آن که به معرفی توزیع های لینوکس بپردازیم، می خواهیم اطلاعاتی در مورد تاریخچه لینوکس و توزیع های آن بدهیم.
ابتدا باید این نکته را بگوییم که لینوکس یک بسته سیستم عامل کامل نیست. مفهومی که از لینوکس وجود دارد، این است که لینوکس یک هسته یا کرنل سیستم عامل است. کرنل لینوکس در سال ۱۹۹۱ توسط فردی به نام لینوس ساخته شد؛ تا پیش از لینوس، برنامه نویسان زیادی بودند که برنامه هایی که به وسیله کرنل مدیریت می شدند را تولید کرده بودند، اما موفق به ساخت یک کرنل منسجم نشده بودند تا بتوانند یک سیستم عامل ایجاد کنند تا اینکه لینوس این کار را انجام داد و نام آن را لینوکس گذاشت.
از آن جایی که لینوکس یک سیستم عامل با هویت متن باز یا همان به اصطلاح خارجی ها اپن سورس بود، باعث شد که نسخه های مختلف لینوکس مانند دبیان یا ابونتو و… ایجاد شود. توزیع های مختلف لینوکس توسط شرکت های مختلفی توسعه داده شده اند.
زمانی که می گوییم توزیع لینوکس، یعنی در مورد سیستم عاملی صحبت می کنیم که از نرم افزارهایی که بر پایه هسته لینوکس هستند، ساخته شده اند. کاربران سیستم عامل لینوکس، از منابع گوناگون می توانند توزیع لینوکس را دریافت کنند.
ایا تاکنون در مورد توزیع های لینوکس تحقیق کرده اید ؟! شرکت بزرگ ارومیا سرور قصد دارد به صورت مختصر در مورد توزیع های لینوکس شما را در قالب یک مقاله اشنا نماید.
توزیع گنو/دبیان
دبیان یک توزیع از لینوکس است که در سال ۱۹۹۳ به دست ایان مورداک انتشار یافت و نام این سامانه جدید را انتشار لینوکس دبیان نام گذاری کرد. در پشت این نام گذاری یک داستان عاشقانه وجود دارد و آن این است که دبیان برگرفته از نام نامزدش دبرالین و نام خودش بود. پیش از آن که احساساتی شوید، برویم به سراغ ادامه ماجرا!
قبل از انتشار توزیع دبیان، لینوکس SLS اولین توزیع لینوکس کامپایل شده بود که از بسته های نرم افزاری مختلف به وجود آمده بود که در سال های ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۴ بین کاربران محبوب بوده است.
از آن جایی که لینوکس SLS باگ های زیادی داشت، مورداک تصمیم گرفت تا توزیع جدیدی از لینوکس را توزیع کند و برای همین کار در سال ۱۹۹۳ بیانیه دبیان را گسترده کرد و برنامه جامع خودش را برای یک سیستم عامل تازه ارائه کرد. مورداک اعلام کرده بود که توزیعی از لینوکس را ایجاد می کند که متن باز و آزاد است و نگهداری، توسعه و پیشرفت آن نیز مانند لینوکس و گنو فراهم است.
فرایند گسترش دبیان در ابتدا به آرامی بود و اولین نسخه های ۰٫۹x در همان سال های ۱۹۹۴ و ۱۹۹۵ صورت گرفت.
در این زمان این نسخه نوپا توسط پروژه گنو از بنیاد نرم افزار حمایت شد و اولین پورت به لیست معماری های غیر از اینتل ۸۰۳۸۶ در سال ۱۹۹۵ اضافه شد و استارت اولین نسخه.x 1 دبیان در سال ۱۹۹۶ زده شد.
در سال ۱۹۹۶ بود که بروس پرنز رهبری پروژه را از ایان مورداک گرفت و ادامه مسیر این توزیع را عهده دار شد.
در بین شاخه های نسخه دبیان، دبیان استیبل را می توانیم محبوب ترین نسخه بدانیم که برای رایانه های شخصی و سرور ها وجود دارد. دبیان توانست پایه دیگر توزیع های لینوکس نیز باشد که از معروف ترین آن ها ابونتو است که در ادامه بیشتر در مورد ابونتو صحبت خواهیم کرد.
هماهنگی دبیان به کمک یک تیم داوطلب با هدایت مدیر پروژه دبیان و سه سند اساسی به وسیله اینترنت هماهنگ می شود؛ این سه سند اصلی شامل موارد زیر است:
- قرارداد اجتماعی دبیان
- قانون اساسی دبیان
- دستورالعمل های نرم افزار رایگان دبیان
از زمان شکل گیری دبیان، این نسخه به طور علنی و بر اساس پروژه گنو توسعه داده می شود و به همین دلیل حمایت های مالی این پروژه را بنیاد نرم افزارهای آزاد انجام داد؛ البته این حمایت در یک مدت زمان محدود و در بازه زمانی نوامبر ۱۹۹۴ تا نوامبر سال ۱۹۹۵ صورت گرفت. پس از این تاریخ حمایت های مالی از دبیان توسط سازمان غیر انتفاعی که دبیان با منافع عمومی ساخته بود، انجام گرفت.
۶۴ استودیو
این توزیع که بر پایه دبیان است، با هدف داشتن یک سیستم عامل برای ضبط کردن و ویرایش کردن صدا، تصاویر و کارهایی از این قبیل است. به صورت کلی ۶۴ استودیو بر روی تولید صدا و تصویر و ایستگاه های کاری x86-64 متمرکز شده است.
اپتوسید
توزیع دیگری که بر پایه دبیان می خواهیم آن را معرفی کنیم، یک دیسک چند زبانه است که بر روی رایانه های رومیزی تمرکز کرده است. تا سپتامبر سال ۲۰۱۰ این توزیع را با نام سیدوکس می شناختیم.
توزیع اپتوسید یک توزیع با دیسک زنده است که تنها از معماری x86 ساپورت می کند.
هدفی که این توزیع دنبال می کند، پایداری، سادگی و روان بودن در استفاده و نیز برخوردار بودن از آخرین قابلیت ها است.
آسترا لینوکس
توزیع آسترا لینوکس برای ارتش روسیه توسعه پیدا کرده است و به همین دلیل از امنیت بالایی برخوردار است.
راهکار سیستم عامل bharat
این توزیع به وسیله مرکز منابع ملی هند برای نرم افزار های آزاد توسعه داده شده است و دولت هند آن را برای استفاده های ملی توصیه می کند. بسیاری از افراد این نرم افزار با نام گنو/لینوکس BOSS می شناسند.
کانایما
این توزیع به صورت عمومی در مدارس عمومی کشور ونزوئلا استفاده می شود و دلیل آن این است که به وسیله دولت ونزوئلا توسعه داده شده است.
کورل لینوکس
کورل لینوکس یک توزیع تجاری بود که متاسفانه عمر آن طولانی نبود و زیاد دوام نیاورد و در نهایت توسط زندروس خریداری شد.
کرانچ بنگ لینوکس
هدفی که کرانچ بنگ بر اساس آن طراحی شده است، این است که منابع کمتری از سیستم را استفاده کند و به همین دلیل به جای آن که از یک میزکار استفاده کند، از مدیر پنجره اپن باکس استفاده می کند.
توزیع کرانچ بنگ مخزن بسته های خود را دارا بود، اما با این وجود، تعداد زیادی از بسته های اصلی را از مخزن های دبیان تامین می کرد.
جالب است بدانید که توسعه این توزیع، در ۶ فوریه سال ۲۰۱۵ توسط فیلیپ نیو-بور-او که توسعه دهنده اصلی توزیع کرانچ بنگ است، متوقف شده است.
اوبونتو دسکتاپ : Ubuntu Desktop
Ubuntu Desktop محبوب ترین توزیع لینوکس است و احتمالاً ساده ترین کاربرد آن است. اوبونتو دسک تاپ با مجموعه کاملی از نرم افزارهای بهره وری ، مدیر فایل ، نرم افزار سازماندهی عکس و ویرایش ، ابزارهای نرم افزاری ، بازی ها و موارد دیگر ارائه می شود. به روزرسانی های نرم افزار به راحتی با یک آپدیت سازنده بسته برای سیستم و یک بازار برنامه امکان پذیر است که می تواند به روزرسانی های نصب را نیز پشتیبانی کند.
Ubuntu Desktop نسخه رومیزی مصرف کننده اوبونتو است که محصول شرکت Canonical است. اوبونتو برای سرورها ، دستگاه های IoT و انواع نسخه های سفارشی با نام “Ubuntu Flavors” در نسخه هایی ارائه می شود. دو نسخه در دسترس است: یک نسخه پشتیبانی بلند مدت (یا LTS) که حدود ۵ سال به روزرسانی های امنیتی و نگهداری را حفظ می کند و یک نسخه به روز که تقریباً در هر شش ماه مورد بازبینی قرار می گیرد. نسخه LTS فعلی ۱۸.۰۴ Bionic Beaver و نسخه به روز آن ۱۹.۰۴ Disco Dingo است
اوبونتو یک سیستم بسیار متنوع است و دارای نسخه هایی برای دستگاه های سرور ، ابر ، اینترنت اشیاء و بسیاری از نسخه های اصلاح شده دیگر است. Learning Ubuntu Desktop یک روش عالی برای آشنایی با Unix / Linux برای مبتدیان است.
اوبونتو مکان بسیار خوبی برای شروع کاربران جدید سیستم های لینوکس است.
Linux Mint : لینوکس مینت
Linux Mint یک میز کار بسیار جلا و مستقر از اوبونتو است. لینوکس مینت قصد دارد تا با استفاده از سیستم عامل به راحتی و با استفاده از برنامه ها و منوها که به خوبی طراحی شده اند ، تجربه کاربر را تا حد امکان روان کند. یکی دیگر از ویژگی هایی که Linux Mint را برای کاربران تازه کار جذاب می کند ، قرار گرفتن آن در رمزگذارهای چندرسانه ای است که اغلب در توزیع های دیگر لینوکس بسته بندی نمی شوند. Linux Mint مشاوره امنیتی ارائه نمی دهد ، چیزی که باید هنگام استفاده از آن در شبکه های دانشگاه از آن آگاه باشید.
توزیع لینوکس فدورا : Fedora
Fedora ادامه توزیع قدیمی است که با نام “Red Hat Linux” شناخته می شود. این نسخه “سرگرمی” سرور سازمانی Red Hat است و به همین ترتیب بسیاری از ویژگی های آن به سمت کاربران پیشرفته و سازمانی گرا است. بسیاری از ویژگی ها و مزایای فدورا به کاربران دسک تاپ کمک نمی کند زیرا این نوآوری ها برای آنها اعمال نمی شود. استفاده از این نسخه از لینوکس هنوز هم نسبتاً آسان است و برای افرادی که تجربه لینوکس / یونیکس دارند ، بسیار مناسب است.
openSUSE : اوپن سوس
openSUSE همانطور که از نام آن پیداست یک توزیع رایگان لینوکس با منبع آزاد و ساده برای استفاده است. openSUSE بر قابلیت استفاده و در دسترس بودن تأکید دارد. این برنامه همچنین شامل یک ابزار تنظیم و تنظیم پیکربندی اداری به نام YaST است که می تواند برای مدیریت آسان سیستم مورد استفاده قرار گیرد. openSUSE در دو نسخه اصلی موجود است – Leap ، که یک پلت فرم پایدار با چندین سال پشتیبانی فراهم می کند. و Tumbleweed ، که یک محیط آزاد نورد را فراهم می کند. بعضی اوقات این منبع سنگین به حساب می آید که باعث می شود سیستم عامل گاهی احساس کند شود.
دبیان : Debian
Debian به عنوان پایدارترین آشکار لینوکس مورد احترام است. دبیان بر ثبات و امنیت تمرکز دارد ، اما به همین دلیل دارای تاریخ انتشار آهسته پایدار در حدود ۱-۳ سال است (این بدان معنی است که نسخه پایدار “نهایی” فقط در اغلب موارد منتشر می شود.) کاربران دبیانی که مایل به استفاده از بسته های جدیدتر هستند. از نسخه های تست یا ناپایدار دبیان استفاده کنید که ممکن است از نسخه های پایدار خوب آزمایش شده ،باشد. دبیان روی معماری های پردازنده بیشتری نسبت به نسخه های دیگر لینوکس کار می کند ، بدین معنی که تقریباً هر سخت افزاری می تواند آن را اجرا کند و پایدار باشد. دبیان برای کاربران فنی متوسط مناسب است.
نرم افزارهای Slackware
Slackware قدیمی ترین توزیع لینوکس است که هنوز در حال استفاده است. نرم افزار Slackware بسیار فنی است و انتخاب خوبی برای کاربران جدید یا تازه کار نیست. اگرچه بسیار پایدار است ، Slackware به دانش بالایی در مورد Unix Command Line نیاز دارد زیرا بیشتر مدیریت سیستم از طریق دستورات ترمینال یا ویرایش پرونده های پیکربندی انجام می شود. جمله ای در بین کاربران لینوکس وجود دارد: “Red Hat را یاد بگیرید و Red Hat را می شناسید ، اما اگر Slackware را یاد بگیرید ، لینوکس را می شناسید.”
هشدار دهنده
نرم افزار Slackware بسیار فنی است ، کاربرپسند نیست و برای کاربران جدید یا تازه کار گزینه مناسبی نیست.
سایر توزیع های لینوکس
این مقاله فقط سطح توزیع های موجود در لینوکس را دربرگرفته است. بسیاری از توزیعهای دیگر نیز برای کشف وجود دارد. برخی برای مصرف کنندگان طراحی شده اند ، بعضی دیگر برای دستگاه های خاص ، برخی برای اهداف خاص. از آنجا که لینوکس دارای منبع باز است ، هر کسی می تواند یک توزیع را ایجاد یا اصلاح کند تا یک سیستم عامل متناسب با نیازهای خاص آنها ایجاد کند. می توانید پیوندی به DistroWatch در زیر بیابید ، مخزنی از توزیع های لینوکس که به شما یک مرور کلی و اطلاعات فنی در مورد توزیع های ذکر شده در بالا و سایر مواردی که می خواهید تحقیق کنید ، می دهد.
No comment